Spis din yndlings mad med ro i maven, når du husker at passe på tænderneSukker findes i rigtig meget mad. Sukker er ofte en skjult ingrediens. Du springer måske kagen og desserten over, men selv i hovedmåltidet er der sukker. Sukker slider på dine tænders emalje. Din tandlæge på Christianshavn kan hjælpe dig. Du skal bare huske at komme til dine tider. Et eftersyn en gang imellem er nok til at give ro i maven.

Det lækreste mad der findes

På byens restauranter er der udsøgt mad at finde. Du behøver sjældent at gå ret langt for at blive fristet. Køkkener fra hele verden findes lige rundt om hjørnet. Alle har de deres egnsretter som de har perfektioneret til danskernes smagsløg. Om du er til spansk, fransk, italiensk eller thailandsk betyder ikke det store, det hele findes. Det arabiske køkken med dets lækre dips og flade brød, findes alle vegne. Du behøver ikke at gå sulten i seng. Det lækreste mad der findes, kan komme lige ned i din mave, hvis du ønsker det.

Vores livretter

Vi har alle vores livretter. Det kan godt skifte over tid, hvilken ret vi kalder for livret. Mens vi er børn er det ofte bestemt af vores forældre. De laver et antal forskellige retter om og om igen. En eller to af dem synes vi bedst om og kalder for livret. Senere i livet møder vi ny mad. Venner tilbereder noget vi ikke kendte i forvejen og pludselig har vi en ny livret. Senere endnu begynder vi at gå på restaurant og her sker det igen. En eller anden ret vi måske aldrig har hørt om før pirrer vores smagsløg og vækker noget helt nyt i os. En ny livret er kommet til . det er sjældent at barndommens livretter overlever. Til gengæld gør de noget andet. Hvis din livret som barn var frikadeller, vil du for evigt sammenligne alle frikadeller med dem din far eller mor lavede. En frikadelle vil aldrig bare være en frikadelle. Den vil altid fremkalde et minde om din barndoms køkken. Det samme gælder med de senere livretter. Men de lever ikke så længe som frikadellen. De bliver skiftet ud undervejs og nogen vil fortabe sig i glemsel.

Mad er minder

Ligesom frikadellen fra din barndom findes der minder i andet mad. Den ret du spiste for første gang på ferien i Thailand, vil altid være ledsaget af den helt bestemte varme og stemning som da du fik den første gang. Minder kommer tit uden varsel. Er du gæst uden at kende menuen, kan du blive overrasket. Et stykke laks med lime kan pludselig fremkalde et billede af en pige du datede for længe siden. Måske kan du oven i købet fremkalde duften af hendes hår og lyden af hendes latter.

Skjult sukker i maden

Selv om maden vi elsker både er lækker, fremkalder minder og gør os mætte, kan den indeholde skjulte ingredienser som er farlige. Har du allergi, eller er du vegetar, så er du i forvejen opmærksom på hvad der er i din mad. En ingrediens som ingen af os er særlig opmærksom på er sukker. Sukker findes i alt muligt mad. Vi ved at sukker findes i frugt. Vi ved at frugtsukker er lige så skadelig som raffineret sukker. Vi børster vores tænder en ekstra gang hvis vi husker på at vi har spist frugt. Men så let er det ikke. Sovsen er til rundet af med sukker. Alt hvad der er syltet har fået tilført sukker. Selv det harmløse rugbrød har ofte fået en skefuld sukker med på vejen.

Spis sundt og pas på dine tænder

Tænk dig om. Spis rå ting. Spis alt muligt som ikke er forarbejdet. Jo sundere du spiser, jo stærkere er dine tænder. Det skjulte sukker er alle vegne, men mindst i de helt rå varer.